Petersell tervisele

Peterselli kodumaaks on Vahemeremaad, kus ta tänaseni kasvab metsikult. Kreekast ja Roomast levis petersell üle kogu maailma. Kuigi taim pärineb soojalt maalt, idaneb ta meie tingimustes juba 2-3oC juures, tõusmed taluvad isegi külma. Petersell idaneb vaevaliselt, varase saagi tarbeks peaks idandamist läbi viima siseruumides. Varase peterselli saamiseks võib katsetada ka hiliskülvi: seemned külvatakse maha augusti lõpus või septembri alguses, veidi sügisel kinni katta. Kevadel see-eest ootavad meid atsakad taimed. Rohke saagi saamiseks tuleb peterselli külvata maha kogu suve jooksul. Peterselli juurt sobib ajatada toas potis (4-5 kaupa ca 12-14cm läbimõõduga potti). 10-12cm pikkused juured istutatakse mulda või turbasse juba veebruaris või märtsis. Esialgu hoitakse pimedas ruumis (kasvõi esikus) 12-14oC juures. Pärast esimeste lehtede ilmumist asetatakse valguse kätte toatemperatuuri juures. Kastmine peaks olema mõõdukas ja ka väetada tuleks nõrga karbamiidi või nitroammofoska lahusega.

Esineb kahe teisendina: lehtpetersell, millel on siledad või käharad lehed, ja juurpetersell, millel on lühike, pikk või poolpikk juur. Maitseainena kasutatakse lehti ja juurt, ravimina peamiselt vilju ja juurt. Juuri võib säilitada värskelt keldris liivas. Nii juuri kui ka lehti võib kuivatada ja soolata. Eriti hästi säilib lehtede lõhn ja maitse sügavkülmutatult.

Biokeemiline kooslus

Petersell sisaldab väga palju organismile kasulikke aineid. Lehed ja seemned sisaldavad eeterlikke õlisid (vastavalt 1-6%), millest peamine on apiool, rasvu (22%), flavonoide ja glükosiide. Lehed on rikkad raua ja C-vitamiini poolest (190-400mg%); sisaldavad ka karotiini ja B-rühma vitamiine. Juur sisaldab valku; B1-, B2-, C, PP-vitamiine; oblikhapet, foolhapet, karotiiini, süsivesikuid (3,4%), eeterlikke õlisid (0,1%), mineraalainetest kaaliumi, naatriumi, kaltsiumi, fosforit. Väidetakse, et täiskasvanud inimese päevase karotiinivajaduse saaks katta 25g ja C-vitamiini tarbe 50g petersellilehtedega. Loomulikult peaks lehti tarvitama värskena (lisada toitudele pärast keetmist).

Petersell ravimköögiviljana

Petersell on väga vana ravimtaim. Ravimina tarvitatakse peamiselt lehti ja seemneid, kuid loomulikult kogu taime ning ka taimemahla. Taimel on võime tõsta söögiisu, vähendada allergiat, parandada ainevahetust. Kergendust saavad temast südame-, reuma- ja liigesepõletikuhaigused. Petersell tõstab silelihaskonna toonust emakas, soolestikus, kusepõies, sobib menstruatsioonihäirete korral. Petersellil on meeste eesnäärme põletikuvastane toime, uriinieritust soodustav tursete puhul, sobib põiepõletiku, neerukivitõve puhul, uriinierituse häiretel. Öised voodimärgamised taanduvad, kui lastele antakse juua petersellitõmmist.

Peterselli tõmmist soovitatakse juua rasvumisel, podagra puhul. Aedpetersellipreparaatidel on kuse- ja sapieritust ergutav, spasmolüütiline, toksiinivastane ja antiseptiline toime.

Värske mahl koos juuretõmmise ja sidrunimahlaga kõrvaldab pigmendilaigud ja tedretähed. Juuretõmmis kaitseb nahka päevituse eest, mistõttu saab teda kasutada fotoallergia puhul päikesepõletusest hoidumiseks. Värsket mahla või purustatud lehti saab kasutada putukahammustustel, põletikuliste reaktsioonide vastu.

Välispidiselt kasutatakse tõmmist paisete, põrutuste korral kompressina.

Aedpetersellipreparaadid on vastunäidustatud raseduse ajal ja neerukoe kahjustusel (nefriitidel) eeterlike õlide ärritava toime tõttu.

Allergia, podagra, dermatiidi puhul

soovitatakse rahvameditsiinis teha juuretõmmist: 2 spl peenestatud juurikaid valatakse üle 1 kl külma veega ja lastakse toatemperatuuril 2 tundi seista. Võetakse sisse päeva jooksul lonksude kaupa, ravikuur 2 nädalat, peale vaheaega jätkatakse.

Ka seemnetest valmistatakse tõmmis, milleks nad peenestatakse kohviveskis. Võetakse 4 tl seemnepulbrit, lisatakse 1 kl keeva vett ja lastakse tõmmata 4 tundi (külma vee puhul 8 t). Peale kurnamist juuakse see klaas päeva jooksul. Seemnete asemel võib tarvitada ka peenestatud lehti ja juuri. Sel puhul võetakse 2 spl ürti klaasi keeva vee kohta, lastakse 10-15min soojas seista ja juuakse 1/3 kl korraga enne sööki.

Mahlana ja määrdena

Väga hästi mõjub värske mahl, eriti kõhnumise eesmärgil ja eesnäärmepõletiku ja -adenoomi korral.

Lehtedest võib teha ka määret, milleks peenestatud lehed segatakse võiga. Seda salvi sobib kasutada allergia, haavandite ja haavade ravil. Kahjustatud nahale võib asetada ka lausa värskeid lehti.

Loomulikult on värske peterselli söömine lausa kohustuslikuks dieediks kasvajate puhul ja vere puhastumiseks (üleliigse kolesterooli eemaldaja). Lisaks raviomadustele on petersell levinumaks maitse- ja toidutaimeks.

Ravi ja kehakaalu reguleerimiseks võib valmistada salateid.

Peterselli- ja õunasalat

Peterselli juurt 75g, õunu 90g, kreeka pähkleid 25g, 1 muna (kollane), peterselli lehti 15g, salatiõli 50g.

Peenestatud aedviljadele võib lisada õli asemel ka majoneesi, maitsestamiseks kasutada veidi suhkrut ja soola. Samale salatile võib pähklite puudumisel lisada ka kaalikat ja maitsestamiseks kasutatakse veel tilli ning salatikastmeks sobib sel juhul hapukoor.

Peterselli lehtede, värske kapsa ja kurgiga valmistada (maitseainena till) salati, mis sobib sapipõie- ja neerupõletiku puhul.

Petersell toiduköögiviljana

Peterselli juur on meil tuntud supijuurena, vähem kasutatakse ühepajatoitudes ja salatites, kus tal on samuti kindel koht. Peterselli lehti kasutatakse toorena salatite, suppide ja praadide kaunistamiseks. Käharleheline lehtpetersell on vähem vürtsikas, kuid sobib väga hästi külma liha- ja kalavaagnale, salatite ja võileibade kaunistamiseks.

Peterselli juure toor- või segasalatites kasutamiseks hautatakse ta eelnevalt väheses vedelikus, et peatada ensüümide toime (pruunistub kergelt õhuhapniku mõjul).

Peterselli juurest saab valmistada maitsvaid kastmeid liha- ja kalatoitudele. Eriti aromaatse ja pikantsemaitselise kastme saame kui lisame kastmele ka juustu. Siinjuures valmis valgele kastmele (piima- või hapukoorekaste) riivitakse juurde peterselli juurt ja keedetakse läbi. Lõpuks lisatakse tükkidena juustu ja serveerimisel veel hakitud rohelist.

Peterselli juur sobib hästi kaunviljadega.

Hautatud aedoad või läätsed

2 kl aedube või läätsi, vett, soola, 1 keskmine peterselli juur, 2 spl võid, 2 spl jahu, 1,5 kl piima, veidi suhkrut.

Läätsi, ube leotatakse (ube 1 ööpäev), keedetakse soolaga maitsestatud vees pehmeks kuni vesi aurustub. Kaunviljadele riivitakse juurde peterselli juur, lisatakse või, vähese külma veega segatud jahu ning keedetakse mõni minut. Süüakse iseseisva toiduna või salatina liha ja köögiviljakotlettide juurde.

Peterselli juur sobib kaunviljasuppidesse, ka enamikesse maitsejuurviljana. Kellele see maitse meeldib, võib kasutada ka suuremas koguses segasuppides ja ühepajatoitudes.

Sügissupp

1 porru või 2-3 sibulat rõngastena, 4 porgandit kuubikutena, 2 juurpeterselli kuubikutena, 1 väiksem kaalikas, 5-6 kartulit viiludena, 200g spagette tükkidena, 1,5 l puljongit, 150g hakitud peterselli, 1 spl nisujahu, 50 ml vett(piima), soovi korral vürtse.

Sibul (porru), peterselli juur, kaalikas ja porgand keedetakse väheses vees 5 min. Siis lisatakse puljong, kartul ja spagetid. Keedetakse pehmeks. Petersell, jahu segatult veega (võib piimaga) lisatakse supile. Lastakse uuesti keema tõusta. Supile võib lisada soovi korral lihatükikesi ja 1 tl võid.

Kuna petersell on üks väärtuslikumaid maitse- ja ravimköögivilju, siis ei tohiks unustada teda toidus igapäev kasutamast, eriti soovitav neile, kel probleeme liigse kehakaaluga.

AIVE LUIGELA

 

NB! Projekti "Tubakast Lahti" küsimustik tööandjatele
Tellija, PALUN LOE ENNEM tellimuse vormistamist!

 
Kas seksuaalkurjategijate keemiline kastreerimine peaks olema Eestis lubatud?
jah, vabatahtlikele
jah, sunniviisiliselt
ei mingil juhul
terviseleht@terviseleht.ee Delfi