Väärtuslik maitsetaim murulauk

Murulauku hakati laiemalt toiduks tarvitama alles keskajal. Siis algas ka selle taime teadlik kasvatamine aedades, enne lepiti loodusest korjatud andidega. Välimuselt meenutab murulauk tihedat puhmast, mida juunis-juulis ilmestavad roosad või lillad õied. Tegemist on püsikuga, mis võib samal kasvukohal aastaid kasvada.

Eeliseks on mahe maitse

Tõsi vanemad puhmad annavad vähem saaki. Kuid murulauku ei hinnata mitte ilu ega sibulate, vaid pealsete maitseomaduste pärast. Varakevadised pealsed on heaks vahelduseks talvest kurnatud organismile. Paraku on sageli nii, et murulaugu kasutusaeg piirdubki vaid varakevadega, suvel vajub see taim sageli unustushõlma. Üks murulaugu populaarsuse kadumise põhjus võib peituda ka suviste varte ja lehtede maitseomaduste tuimenemises. Selle vastu aitab lihne abinõu - murulauku tuleb lihtsalt tihedamini kasutada. Sage varte ja lehtede lõikamine ergutab noorte pealsete arengut ja kasvu ning need on tunduvalt mahlakamad. Võrreldes teise varakevadise maitserohelisega talisibulaga, on murulaugul üks oluline eelis ja see on tema mahe maitse.

Mõõdukas maitse- ja lõhnabukett

Ehkki kõikidel laukudel on glükosiidide rohkusest tulenev kibe maitse, väljendub see murulaugul suhteliselt nõrgalt. Ka lõhn on murulaugul tunduvalt vähem vängem kui paljudel teistel laukude perekonna liikmetel. Tõsi, ka murulaugus on vähesel hulgal väävlit sisaldavad eeterlikke õlisid, mis annavad sellele maitsetaimele ikkagi selgelt äratuntava lõhnavarjundi. Murulaugu tagasihoidlikkust maitse- ja lõhnarindel tunnistab ka fütontsiidide suhteline vähesus. Fütontsiidid on lenduvad ühendid, millel on mikroobe hävitav toime. Muide termin fütontsiid tuleneb kreekakeelsest sõnast phyton - taim ja ladinakeelsest sõnast caedo, mis tähendab tapmist. Mõõdukas maitse- ja lõhnabukett esitab ka kindla nõude selle taime kulinaarseks kasutamiseks. Soojadele toitudele tasub murulauku alati lisada alles pärast kuumtöötlust.

Sobib hästi salatitesse

Kõige paremate maitseomadustega on loomulikult värske murulauk. Kvaliteetsed pealsed on värsked, puhtad, närbumata ja vigastusteta ning tumerohelise värvusega. Tõsi paar-kolm päeva säilivad murulaugu maitseomadused ka külmkapis, juhul kui pealsed on kilesse pakendatud. Et murulaugu pealsetes on rohkesti vett (kuni 90%), siis on ka mõistetav, miks need kuivas ja soojas kiiresti närbuvad. Ülejäänud põhitoitainetest on murulagus kõige rohkem süsivesikuid, seejärel valke ja minimaalselt rasvu. Suhteliselt tagasihoidlik põhitoitainete sisaldus tingib ka vähese energeetilise väärtuse - sajagrammise murulaugu portsu söömisel saab tarbija kõigest poolsada kilokalorit. Aga sellest pole midagi, sest murulauk ongi eeskätt maitsetaim mitte aga esmase nälja kustutaja. Mikrotoitainetest on kohane rõhutada murulaugu pealsete rohket vitamiin C sisaldust ning suhteliselt suurt rauasisaldust taimeriigi esindaja kohta. Eriti hästi ilmnevad murulaugu maitseomadused segatuna hapukoore ja võiga. Hästi täiendab murulaugulisand ka kodujuustu, kohupiima ning munaroogasid. Suhteliselt mahedamaitselise taimena sobib murulauk edukalt ka erinevate salatide maitsestamiseks.

URMAS KOKASSAAR

 

NB! Projekti "Tubakast Lahti" küsimustik tööandjatele
Aeg on Terviseleht ära tellida

Terviseleht on Facebookis

Pakume tööd

Varjatud toidutalumatuse artiklid

 
Kas seksuaalkurjategijate keemiline kastreerimine peaks olema Eestis lubatud?
jah, vabatahtlikele
jah, sunniviisiliselt
ei mingil juhul
terviseleht@terviseleht.ee Delfi